De zon vermijden tijdens de zwangerschap is zeker niet nodig. Sterker nog, de vitamine D die je lichaam aanmaakt door de zon is goed voor de ontwikkeling van de baby. Echter is het wel belangrijk bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van de zonĀ (Samenwerking verantwoord zonnen, 2011). Net zoals voor ieder ander persoon geldt dat het belangrijkste is om de zon in te gaan met een goede beschermingsfactor en te doen waar je jezelf prettig bij voelt. Misschien heb je ooit al van een zwangerschapsmasker gehoord. Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding aanzienlijk. Hierdoor ontstaat een versterkte huidpigmentatie waardoor een zwangerschapsmasker kan ontstaan. Een zwangerschapsmasker kenmerkt zich door donkere onregelmatige vlekken in het gezicht. In ongeveer 70% van de gevallen verdwijnt het masker vanzelf binnen een jaar, maar in sommige gevallen blijft het masker bestaan (Prins, Roosmalen, Scherjon, & Smit, 2014). Naast het voorkomen/beperken van een zwangerschapsmasker is een goede beschermingsfactor van belang om verbranden te voorkomen. Verbranding zorgt ervoor dat er meer bloed naar de huid gaat, wat ten koste gaat van het bloed wat naar de baby zou gaan. Onduidelijk is of de stijging van de lichaamstemperatuur kan zorgen voor aangeboren afwijkingen. Om deze reden wordt een zonnebank in het eerste trimester afgeraden. Na het eerste trimester kan je veilig onder de zonnebank (Prins, Roosmalen, Scherjon, & Smit, 2014). Voor de gezondheidsuitkomsten maakt het geen verschil. Echter kan er nog wel een zwangerschapsmasker ontstaan.

Kortom, een goede beschermingsfactor wordt aangeraden indien je gaat zonnen of onder de zonnebank gaat. Aangeraden wordt om niet de hele dag in de zon te liggen en de tijd in de zon langzaam op te bouwen. Eventueel met hoofdbedekking om een zwangerschapsmasker te voorkomen en iets van bedekking over de buik.

Liefs, Francis
Verloskundige (i.o.)

Bronnen:
Prins, M., Roosmalen, J. v., Scherjon, S., & Smit, Y. (2014). Praktische Verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Samenwerking verantwoord zonnen. (2011, november 11). Zonnen en Zwangerschap. Opgeroepen op Januari 1, 2018, van file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/102_0_nl_infokaart_svz_zwangerschap_hr.pdf