Mijn placenta ligt te laag, wat nu? Het kan zijn dat bij de 20-weken echo geconstateerd is dat de placenta voor de uitgang ligt. Hoe kan dit en wat betekent dit voor de rest van de zwangerschap en bevalling?

In de meeste gevallen ligt de placenta boven in de baarmoeder aan de voor- of achterkant. In sommige gevallen ligt de placenta gedeeltelijk of volledig over de baarmoedermond. We weten niet zo goed waarom de placenta zich op een bepaalde plek in de baarmoeder vestigt. Wel weten we dat er factoren zijn die dit beïnvloeden:

  • De kans neemt toe met de leeftijd.
  • Net zoals de kans toe neemt met het aantal kinderen dat de vrouw baart.
  • Een litteken in de baarmoeder geeft een groter risico op een voorliggende placenta. Bijvoorbeeld door een eerder doorgemaakte keizersnede of operatie.
  • Roken tijdens de zwangerschap heeft invloed op de ontwikkeling van de placenta.
  • Net zoals drugsgebruik.
  • Ook als je zwanger bent van een tweeling heb je iets meer kans op een voorliggende placenta.
  • Tot slot als je middels IVF (kunstmatige inseminatie) zwanger bent geworden, heb je hier een wat hoger risico op.

Als  bij de twintig weken een voorliggende placenta is vastgesteld betekent dit niet meteen dat dit aan het eind van de zwangerschap ook zo is. Vaak schuift de placenta mee met de groei van de baarmoeder zodat de placenta uiteindelijk alsnog netjes tegen de voor- of achterwand van de baarmoeder ligt. Om dit zeker te weten wordt met 30 weken zwangerschap nog een keer een echo gedaan. Ligt de placenta bij 30 weken nog voor de uitgang? Dan heeft dat gevolgen voor de rest van de zwangerschap en baring.

Er is bij 30 weken nog sprake van een voorliggende placenta. Omdat de placenta voor de uitgang ligt  en de baarmoeder in de laatste weken van de zwangerschap flink uitrekt kun je last hebben van vaginaal bloedverlies. Als dit bloedverlies teveel is of niet stopt is het noodzaak om naar het ziekenhuis te gaan. Neem bloedverlies in combinatie met constante buikpijn ook altijd serieus. Bel je verloskundige of het ziekenhuis. Zij helpen je graag.  Omdat de placenta laag ligt kan je kindje niet indalen. Normaal gesproken zal je kindje de laatste weken van de zwangerschap indalen. Dat wil zeggen dat zijn of haar hoofdje al ietsjes in jouw bekken zakt. De voorliggende placenta houdt dit tegen. Vaker zie je dat deze kindjes daardoor in een stuit- of dwarsligging liggen. Ligt de placenta compleet voor de uitgang? Dan is er geen andere optie dan je kindje geboren laten worden middels een keizersnede. Een vaginale baring brengt in dit geval teveel risico’s met zich mee. Ligt de placenta laag, maar niet voor de uitgang? In dit geval is een vaginale bevalling soms mogelijk. Je kindje gaat dan langs de placenta. Teveel bloedverlies kan te allen tijde een reden zijn om een vervroegde keizersnede uit te voeren.

Liefs Bernice
Verloskundig i.o.

Bronnen