Het standaard plaatje van bevallen dat jij wellicht in jouw hoofd hebt is liggend op jouw rug in een bed. Maar wist jij dat er nog veel meer houdingen zijn waarin jij kunt bevallen? Zo hebben verticale baarhoudingen bijvoorbeeld veel voordelen, Verloskundige Marieke vertelt hieronder meer over de opties die jij hebt!

Marieke; “Veel vrouwen bevallen inderdaad liggend op hun rug in een bed. Maar juist verticale baringshoudingen, bijvoorbeeld zittend op een baarkruk of in een gehurkte houding, hebben verschillende voordelen!

Voordelen verticale houding
Zo heeft de zwaartekracht een positief effect op het eruit persen van de baby en is de ontsluitingsduur dan ook korter. Het duurt simpel gezegd minder lang voor je gaat persen. Ook het persen zelf duurt in de meeste gevallen minder lang en vrouwen ervaren het als gemakkelijker en met minder pijn. Dit komt ook doordat de weeën bij een verticale baringshouding sterker en effectiever zijn. Uiteindelijk is de bekkenuitgang ruimer waardoor de baby gemakkelijker door het baringskanaal past.
Met verticale baringshoudingen is er een kleinere kans op interventies zoals een knip of vaginale kunstverlossing (bijvoorbeeld een vacuümpomp). Er is daarnaast minder kans dat het grote bloedvat (vena cava) bekneld raakt en hierdoor blijft de zuurstoftoevoer naar de baarmoeder optimaler. Ook heeft de baby minder kans op een afwijkend hartritme.

Niet geheel onbelangrijk is het bewezen voordeel dat wanneer vrouwen zelf kiezen voor een baringshouding dit een gevoel van controle geeft en zij in de eerste periode na de bevalling beter op hun bevalling terugkijken.

Nadelen verticale houding
Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te benoemen van een verticale houding, zo is er vaker een ruimer bloedverlies (meer dan 500ML). De reden hiervoor is nog niet duidelijk en er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Een baarkruk kan niet lekker zitten doordat deze is gemaakt van hout of plastic. Indien je hier te lang op zit kan er vochtophoping ontstaan in de bekkenbodem. Maar deze nadelen wegen vaak niet op tegen de verschillende voordelen.

Tot slot raad ik je altijd aan om, zover het kan, regelmatig van houding te wisselen tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld zitten, staan en liggen afwisselen, met stukjes “lopen”.

Ben jij er al uit hoe jij het liefst zou willen bevallen?

Liefs Marieke
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
The Royal College of Midwives (2012)
www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/255-3/baringshouding/hoofdstuk/324//
Handreiking ‘Baringshoudingen tijdens de uitdrijving’