Yes! Jullie gaan ervoor: een baby! Bij de één duurt het langer dan de ander. Maar hoe lang duurt het voordat je zwanger bent? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal tijdens je cyclus?

Hoe lang?
In een normale cyclus is er zeer waarschijnlijk een eisprong. Als je jonger bent dan 35 jaar heb je gemiddeld 20% kans per maand om zwanger te worden. Na een half jaar onbeschermde seks is ongeveer 70% van de vrouwen zwanger geworden, na één jaar 80% en na twee jaar 90%. Bij vrouwen ouder dan 35 jaar kan het langer duren om zwanger te worden. Daarnaast zijn er andere (leefstijl)factoren die ervoor kunnen zorgen dat het zwanger worden langer duurt en factoren die de kans op een spontane zwangerschap zo groot mogelijk maken. Indien de zwangerschap langer dan 12 maanden uitblijft, wordt er door de huisarts of gynaecoloog verder gekeken hoe dat kan en hoe jullie kinderwens vervuld kan worden.

Je cyclus
Wij gaan even een stapje terug. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal wanneer tijdens je cyclus? De eisprong vindt plaats ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de volgende te verwachten menstruatie. Bij een regulaire cyclus van 28 dagen is dat ongeveer op dag 14 na de eerste dag van de voorafgaande menstruatie. 2 tot 3 keer per week vrijen in deze periode is voldoende voor een goede zwangerschapskans. Lees het artikel ‘wanneer vrijen‘ voor meer uitleg hierover. Tijdens de bevruchting dringt één spermacel de eicel binnen. In het algemeen in de eerste minuten tot enkele uren na de eisprong. Daarom moeten de spermacellen zich al in de eileider bevinden op het moment van de eisprong. Dat maakt dat de bevruchting in het algemeen plaatsvindt op de dag van de eisprong of in de twee dagen erna. De dag van de eisprong wordt gehanteerd als het begin van de zwangerschap. Rond dag 21-22 van de cyclus zal de bevruchte eicel zich in de baarmoeder gaan innestelen. Het embryo is dan 7 dagen oud. De innesteling duurt ongeveer een week en is 10-12 dagen na de bevruchting voltooid.De zwangerschapsduur wordt opgegeven als de tijd die is verlopen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Tijdens de innesteling wordt het hormoon HCG geproduceerd wat met een zwangerschapstest wordt aangetoond en een positieve zwangerschapstest geeft. Rond de 10 weken wordt er een echo gemaakt. Afhankelijk van jouw situatie wordt deze echo gepland. De metingen tijdens deze termijnecho geven een datum die wij aanhouden als uitgerekende datum. Deze kan dus iets afwijken van de berekening op basis van jouw cyclus.

Liefs, Tisha
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
https://www.nhg.org/?q=standaarden/volledig/nhg-standaard-subfertiliteit
http://deverloskundige.nl/zwanger-worden/tekstpagina/12/moeilijk-zwanger-worden/
Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (13de druk)