Een spannend moment waar je tegenop ziet of juist heel erg naar uitkijkt: de bevalling! Jullie hebben 9 maanden gewacht en mogen bijna de kleine ontmoeten. Wanneer is ‘het’ nou begonnen? Hieronder gaan wij je uitleggen hoe je de start van de bevalling herkent.

Vroege of valse start
Jij bent de eerste die merkt dat de bevalling is begonnen. De ene zwangere voelt voorweeën al als de start van de bevalling, terwijl de andere zwangere pas bij volkomen ontsluiting opmerkt dat er weeën zijn.

Een vroege of valse start wordt gekenmerkt door:

  • Onregelmatige en korte weeën
  • Lange weeënpauzes
  • Pijn die op hetzelfde niveau blijft
  • Vooral pijn in de onderbuik
  • De baarmoedermond verstrijkt niet/nauwelijks.

Begin van de bevalling
Gedurende de laatste weken van de zwangerschap is het normaal om regelmatig een harde buik te hebben. In de tijd voorafgaand aan de bevalling voelt de zwangere onregelmatige en soms pijnlijke weeën. Vaak zakken de weeën vanzelf af of nemen ze toe in duur en kracht.

De tekenen van de start van de bevalling zijn:

  • Regelmatige weeën gedurende meer dan een uur, die toenemen in duur, frequentie en kracht
  • De pijn neemt toe
  • De onderbuik, rug en soms bovenbenen zijn pijnlijk
  • Voortgaande ontsluiting

Tekenen
Tekenen wil zeggen het verlies van slijm uit de baarmoedermond soms gemengd met wat bloed. Het verlies van bloederig slijm kan op enige ontsluiting duiden, maar het kan ook veroorzaakt zijn door een inwendig onderzoek. Tijdens de zwangerschap vormt de slijmprop een extra bescherming voor de baby tegen infecties van buitenaf. Meestal verlies je de slijmprop aan het einde van de zwangerschap en soms ook ongemerkt. Het verliezen van de slijmprop kan het begin zijn van de bevalling, maar het kan soms ook nog dagen duren.

Het breken van de vliezenI
Idn 10% van de gevallen breken de vliezen voor of bij het begin van de bevalling. Meestal komen de weeën daarna op gang. Soms is het niet duidelijk wat het aflopende vocht is: gebroken vliezen of urine? Kenmerkend is dat het vochtverlies plotseling optreedt en het vocht niet kan worden opgehouden. Het vocht ruikt zoet en is helder/lichtroze met soms wat zichtbare vlokjes erin.

Als jij denkt dat de bevalling is begonnen, bel je je verloskundige. Zij komt dan bij jullie kijken en observeert enige tijd om een juiste diagnose te kunnen stellen en het daadwerkelijke begin van de bevalling te onderscheiden van een vroege of valse start.

Liefs, Tisha
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Prins, M., Roosmalen, J. van., Scherjon, S. & Smit, Y. (2015) Praktische Verloskunde. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum
KNOV. Handreiking belinstructies. 2011. https://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/669-3/belinstructies/hoofdstuk/981/belinstructies/
NVOG. NVOG-richtlijn Spontane vaginale baring. 2014.  https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2018/02/Spontane-vaginale-baring-2.0-14-11-2013.pdf