Hepatitis B is net als Hepatitis A een ziekte die de lever aantast. In dit geval gaat het om een ontsteking van de lever door het hepatitis B-virus. Dit virus kan worden overgedragen door bloedcontact, seksueel contact, maar ook tijdens de geboorte van moeder naar kind. Daarom wordt met het bloed dat aan het begin van de zwangerschap standaard wordt afgenomen bekeken of er sprake is van een hepatitis B infectie. Mocht aan het begin van de zwangerschap blijken dat er sprake is van een hepatitis B infectie, dan krijgt je kindje direct na de bevalling al twee vaccinaties.

Sinds 2011 wordt de hepatitis B vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma meegenomen en worden alle kindjes gevaccineerd voor hepatitis B.

Het kan zijn dat je voor je werk een hepatitis B vaccinatie nodig hebt of voor een reis naar een gebied waar hepatitis B voorkomt. Het geven van een hepatitis B vaccin wordt op indicatie gedaan in overleg. Werk je zelf in de zorg en heb je een prikaccident gehad (en risico op hepatitis B besmetting), meldt dit meteen bij je verloskundige of gynaecoloog.

Liefs, Bernice
Verloskundige i.o.

Bronnen: