Bij 6 weken zwangerschap begint het hartje van je baby te kloppen. Heel vroeg in de zwangerschap is de hartslag nog traag, zo’n 70 slagen per minuut. De hartslag stijgt al snel naar ongeveer 170 slagen per minuut. Na de tiende zwangerschapsweek daalt de hartslag geleidelijk tot 120-140 slagen per minuut in het derde trimester van de zwangerschap. Dat de hartslag soms stijgt naar 160 slagen per minuut, is een gezond teken van de baby. Omdat in de eerste weken van de zwangerschap de belangrijkste organen worden aangelegd zal de verloskundige vanaf circa 12-13 weken met de toeter/doptone/echo naar het hartje luisteren. Je mag zelf aangeven of je liever wil dat de verloskundige met een toeter of doptone luistert.

De omgeving kan invloed hebben op de hartslag van de baby. Bijvoorbeeld als je gaat sporten. De hartslag van de baby kan dan met zo’n 10 tot 30 slagen per minuut toenemen. Dit kan de baby prima hebben. Maar ook wanneer in de zwangerschap of tijdens de bevalling ingrepen worden gedaan kan je kindje hierop reageren. Denk bijvoorbeeld aan strippen, het breken van de vliezen (of dit nou door de verloskundige wordt gedaan of spontaan gebeurt), toucheren, het inleiden van de baring etc. Daarom zal de verloskundige met de doptone of in het ziekenhuis middels een hartfilmpje (CTG) de hartslag goed in de gaten houden.

Tijdens de bevalling gebeurt er veel, je baby daalt verder in en er komt meer druk op je kindje te staan. De verloskundige zal regelmatig met de doptone de hartslag beluisteren. Met het persen mag de hartslag op de perswee wat dalen, mits deze hierna weer hersteld. Dit komt omdat tijdens het persen meer druk op het kindje komt te staan en hierdoor de zuurstof naar het kindje tijdelijk iets verminderd. Hierna hersteld zich dit vlot weer naar 120-140 slagen per minuut. De verloskundige luistert daarom na iedere perswee met de doptone naar de hartslag van de baby. In het ziekenhuis wordt dit in de gaten gehouden met een CTG of een schedelelektrode. Een schedelelektrode is een schroefdraadje wat in de huid van de baby gedraaid wordt om directe verbinding met je kindje te hebben.

Niet alleen de hartslag van de baby is belangrijk, ook jouw hartslag is belangrijk voor je kindje! Je baby heeft 9 maanden bij je in de buik gezeten en al die tijd jouw hartslag gehoord. Voor je kindje is dit na de bevalling daarom heel geruststellend om te horen. Huid-op-huidcontact, je baby bij je op de borst, is een goede manier om je kindje een veilig gevoel te geven. Uit recent onderzoek aan de Universiteit van Aberdeen is zelfs gebleken dat je kindje zijn/haar hartslag gaat afstemmen op de jouwe. Daarbij komt kijken dat je kindje zijn/haar hartslag beter stabiel kan houden, net als de bloeddruk en ademhaling.

Liefs Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (pag. 43).

J. Newman (2009), link: http://ibconline.ca/information-sheets/the-importance-of-skin-to-skin-contact/

World Health Organization, Department of Reproductive Health and Research. Care in normal birth a practical guide. Final report. Geneva: World Health Organization, Department of Reproductive Health and Research; 1996. Report No.: WHO/FRH/MSM/96.24 (2.7.2)

E. Cossey (2015), link: http://www.huffingtonpost.co.uk/2010/07/22/a-mother-s-heart-beats-in-sync-with-her-unborn-baby_n_7396820.html