Jouw kind ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap in een ballon gevuld met vruchtwater. Deze ballon bestaat uit twee lagen: de vliezen. Aan het eind van je zwangerschap of tijdens de bevalling kunnen deze vliezen zelf (spontaan) breken. Veel vrouwen denken dat de bevalling begint met het breken (scheuren) van deze vliezen, maar dit is maar bij 1 op de 10 zwangeren! Bij de andere 9 van de 10 zwangeren begint de bevalling met onregelmatige weeën en breken de vliezen pas later tijdens de ontsluiting of het persen.

Nadat je vliezen gebroken zijn zal je blijvend vruchtwater voelen lopen. Er wordt namelijk nog steeds vruchtwater aangemaakt, gedronken en uitgeplast. Daarnaast kunnen de weeën beginnen of krachtiger gaan aanvoelen.

In het geval dat jouw vliezen niet uit zichzelf breken, kan een verloskundige er voor kiezen deze te breken met een ‘vliezenbreker’. Dit is een stokje met een heel klein haakje eraan dat zij bij het inwendig onderzoek bij je inbrengt. Met het haakje prikt ze de ballon dan lek. Het lek prikken doet geen pijn.

Waar moet je op letten?
– Kleur
– Indaling
– Zwangerschapsduur
– Temperatuur
– Hygiëne
– Urine/afscheiding

Kleur

ROZIG
Vruchtwater mag een beetje lichtrozig gekleurd zijn door de slijmprop. Vruchtwater is van zichzelf kleurloos en kan wel wat vlokjes huidsmeer bevatten. Houdt de overige punten in de gaten en bel de verloskundige zoals ze met je heeft afgesproken.
GROEN
Wanneer het vruchtwater groen van kleur is, of wanneer je twijfelt, bel dan direct de verloskundige. Ook ’s nachts! Het vruchtwater kan groen gekleurd zijn doordat je kind in het vruchtwater heeft gepoept. Deze eerste poep van de baby heet meconium. Indien dit het geval is kán dit problemen geven voor de ademhaling van de baby, maar dit hoeft niet. De verloskundige zal je extra controleren.
ROOD
Ook wanneer het vruchtwater door bloed helder rood gekleurd is, moet je direct de verloskundige bellen.

Indaling
Heeft de verloskundige gezegd dat het hoofdje nog niet goed ingedaald was? Bel ook dan direct de verloskundige als je vliezen breken en ga op de begane grond van je woning liggen (bijvoorbeeld op de bank of desnoods op de grond). Ben je niet thuis wanneer de vliezen breken en het hoofdje is nog niet goed ingedaald, ga dan zo snel mogelijk naar huis en ga plat liggen. De verloskundige zal bij je langskomen om je kindje te komen controleren.

Zwangerschapsduur
Breken de vliezen wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent? Bel dan de verloskundige, ongeacht de kleur van het vruchtwater.

Temperatuur
Als je vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën is het verstandig om je temperatuur rectaal op te meten. Indien je temperatuur boven de 37,5°C komt, bel je de verloskundige.

Hygiëne
Wanneer je vliezen gebroken zijn is de verbinding van je baby met de buitenwereld ‘open’. Daarom wordt het afgeraden om nog gemeenschap te hebben of in bad te gaan. Douchen mag wel. Wil je toch graag in bad, overleg dit dan met je verloskundige.

Urine/afscheiding
Vrouwen kunnen last hebben van ongewenst urine verlies of veel waterige afscheiding. Zij kunnen dit verwarren met vruchtwater en denken dat hun vliezen gebroken zijn. Het kan je helpen om te ruiken aan het vochtverlies in je ondergoed of maandverband. Vruchtwater is zoetig van geur en ruikt anders dan urine.Mocht de verloskundige twijfelen of de vliezen gebroken zijn kan zij twee testjes doen. Ze kan vragen om op je vuist te blazen waarbij ze dan kijkt of er vruchtwater uit je vagina afloopt. Ook kan ze met een wattenstaafje langs de binnenkant van je vagina vegen. Wanneer deze in aanraking komt met vruchtwater zal het kopje verkleuren.

Tip! Draag de laatste weken van je zwangerschap wit/licht gekleurd ondergoed. Als je vruchtwaterverlies hebt, kun je gemakkelijk de kleur beoordelen.

Langdurig gebroken vliezen
Wanneer je vliezen langer dan 24 uur (in sommige ziekenhuizen geldt 48 uur) geleden zijn gebroken en je hebt geen goede weeën waarmee je binnen een paar uur bevalt, zal de verloskundige je overdragen aan het ziekenhuis. In het ziekenhuis houden ze je temperatuur in de gaten en zullen ze bloed bij je prikken om te weten of er sprake is van een infectie. Uit voorzorg moet je na de bevalling nog enkele uren met je baby in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Liefs Valerie

Verloskundige (i.o.)