Een Engels gezegde luidt: Gain a child, lose a tooth. Of in het Duits: Jedes Kind kostet die Mutter einen Zahn. ‘Elk kind kost een tand’ suggereert dus dat door de zwangerschap calcium aan het lichaam onttrokken wordt om de botten van de baby te vormen. De groeiende baby in je buik heeft calcium nodig en je tanden zijn ook van calcium gemaakt. De redenering is dus dat het calcium uit je tanden naar de baby vloeit, waardoor jouw tanden kunnen uitvallen. Maar is dit ook zo?

Elk kind een tand
‘Elk kind kost een tand’ is een fabel. Het is niet zo dat elk kind je een tand kost. Wel heb je in de zwangerschap meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen. Het is belangrijk om je mond gezond te houden tijdens de zwangerschap en voldoende calcium binnen te krijgen voor opbouw en onderhoud van je botten en gebit.

Calcium
Calcium is een belangrijk mineraal wat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Vitamine D helpt de opname van calcium in het lichaam. Calcium zit in melkproducten, kaas, groenten, noten en peulvruchten. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, heb je 1 gram calcium per dag nodig. Dit is hetzelfde advies voor een vrouw die niet zwanger is tussen de 19-50 jaar. Het is belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Als je gezond en gevarieerd eet, is de kans op een tekort aan calcium klein. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt, is de kans op te weinig calcium groter. Dan is het goed om te letten op voldoende calcium uit andere producten zoals groenten, peulvruchten, noten en kaas of extra calcium te slikken.

Tandvleesontstekingen
Het is belangrijk om je tanden en tandvlees gezond te houden tijdens de zwangerschap. Je hebt in de zwangerschap meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Dit komt door de hormoonveranderingen in de zwangerschap. De toename van de hormonen progesteron en oestrogeen zorgen hiervoor. Symptomen van een tandvleesontsteking kunnen zijn: rood/bloedend tandvlees, gevoelige tanden of een slechte adem zonder duidelijke reden. Je houdt je mond gezond door je tanden 2x per dag te poetsen, 2x per jaar naar de tandarts te gaan, elke dag te flossen of tandenstokers te gebruiken en gezond en gevarieerd te eten. Neem zo nodig contact op met de mondhygiëniste of tandarts.

Vruchtbaarheid
Eerder onderzoek toonde aan dat parodontale bacteriën een negatieve invloed hebben op de zwangerschap en het kind. Een recente Finse studie keek naar de effecten van deze bacteriën op de onvruchtbaarheid bij vrouwen. De onderzoekers concludeerden dat de aanwezigheid van parodontale bacteriën niet de oorzaak zijn van onvruchtbaarheid, maar wel de kans op onvruchtbaarheid kan vergroten. Verder onderzoek moet nog uitwijzen hoe dit precies zit. Een goede mondverzorging is dus ook van belang voor de vruchtbaarheid.

Liefs, Tisha
Verloskundige (i.o)

Bronnen
http://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/119/gebit/
https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/mondhygiene/vruchtbaarheid-beinvloed-mondgezondheid/
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx