Voor vrouwen die zwanger willen worden is het advies om foliumzuur te slikken. Maar wat is foliumzuur eigenlijk en waarom moet je het slikken?

Foliumzuur is een vitamine (vitamine B11), welke voor komt in groene groenten en fruit. Als je zwanger wilt worden heb je extra van deze vitamine nodig. Foliumzuur verkleint de kans op neurale-buis defecten met 60%. Een neuraal-buis defect is een aangeboren afwijking aan de neurale buis. Uit de neurale buis ontstaan het ruggenmerg en de hersenen van het ongeboren kind. De bekendste neurale-buis defecten zijn een open ruggetje, open schedel, een open gehemelte en een hazenlip (Schisis).

Het advies is daarom om elke dag een tablet van 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot de 10e week van je zwangerschap. Het duurt namelijk ongeveer vier weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. De tabletten kun je zonder recept kopen bij je drogist, apotheek, sommige supermarkten of online. Als je multivitaminen gebruikt, kijk dan in de bijsluiter na of er al foliumzuur in deze multivitaminen zit. Ben je onverwacht of sneller zwanger dan verwacht? Start dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

Als je eerder een kindje hebt gekregen met een neurale-buis defect dan kan er een hogere dosis foliumzuur nodig zijn. Bespreek dit dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Liefs Sanne
Verloskundige

Bronnen

– Prins, M., Roosmalen, J. van., Scherjon, S. & Smit, Y. (2014) Praktische Verloskunde. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
– Neurale-buis defecten [website]. Geraadpleegd op, 6 mei 2017, van https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/neurale-buisdefecten
– Stichting Erfocentrum. (2013) Zwanger worden slik eerst foliumzuur. Utrecht, Nederland: Stichting Erfocentrum.