Je buik blijft groeien, het einde van de zwangerschap komt dichterbij en de ontmoeting met jouw kindje nadert.

Vanaf deze termijn heb je om de twee weken een afspraak bij de verloskundige.  In deze controles is er tijd en aandacht voor eventuele klachten en vragen. Soms is het handig om deze op te schrijven, dan kun je niets vergeten.

Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten en met een doptone naar het hartje van je baby geluisterd. Ook voelt de verloskundig aan je buik; het uitwendig onderzoek. Hierbij let de verloskundige op een aantal aspecten:

  • De groei van jouw kindje kan worden beoordeeld door de afstand tussen de bovenrand van je baarmoeder en je schaambeen te meten. Hiermee kan in een grafiek een lijn worden bijgehouden van de groei van jouw kindje.
  • Naarmate de zwangerschap vordert en jouw kindje groter wordt, kan de ligging van jouw kindje worden beoordeeld. De verloskundige kan voelen waar het hoofdje van jouw kindje ligt en aan welke kant het ruggetje ligt.  Aan het einde van de zwangerschap liggen de meeste baby’s met het hoofdje naar beneden. 3-4% ligt bij 36 weken nog in stuitligging: met de billetjes naar beneden. Als jouw kindje op deze termijn nog in stuitligging ligt, dan maak jij samen met je verloskundige een beslissing over het verloop. De opties die hierbij zijn, worden bij het artikel over liggingsafwijkingen verder beschreven.
  • Wanneer het einde van je zwangerschap nadert, kan de verloskundige uitwendig voelen of het hoofdje van jouw kindje al aan het indalen is.

Op deze manier geeft een uitwendig onderzoek de verloskundige heel veel informatie.

Verder zijn er een aantal verschijnselen die op kunnen treden bij deze zwangerschapstermijn.

30 weken
Hemoglobine (Hb) is een eiwit dat ervoor zorgt dat zuurstof wordt getransporteerd in het bloed. Bij 30 weken zwangerschap is het hemoglobinegehalte in je bloed op zijn laagst. Daarom wordt dit hemoglobinegehalte bij deze termijn nogmaals bepaald. In de meeste praktijken wordt het hemoglobinegehalte bepaald met een vingerprik, soms wordt je naar een bloedprikpost verwezen.

Wanneer je hemoglobinegehalte lager is dan 6,3 mmol/L, wordt geadviseerd je hemoglobinegehalte een ‘boost’ te geven voor de bevalling. Dit kan worden gedaan in de vorm van ijzerdrankjes/ijzerpillen of ijzermedicatie.

34 weken
De bevalling komt in zicht, maar weet jij al wat je precies kan gaan verwachten?
Tijdens de controle rond de 34ste zwangerschapsweek bespreek je met je verloskundige hoe jouw bevalling eruit zou kunnen zien.
Daarbij worden natuurlijk een aantal verschillende aspecten besproken: het begin van de bevalling met daarbij behorende belinstructies, de weeën, verschillende baringshoudingen, verschillende soorten pijnstilling en ga zo door.
Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat iedere bevalling uniek is, één echte voorbereiding op jouw bevalling bestaat niet. Wél kan je verloskundige rekening houden met jouw wensen indien de situatie dat toelaat. Deze wensen kan je samen met jouw partner in een geboorteplan omschrijven. Tijdens deze controle zal er dan ook de mogelijkheid zijn om je geboorteplan met je verloskundige te bespreken.

Het maken van een geboorteplan kan onderdeel van je voorbereiding op de bevalling zijn, maar het maken hiervan is niet verplicht.

Liefs, Demi
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

  • De Verloskundige. Bloedarmoede op https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/129/bloedarmoede
  • Voorlichting gericht op de baring.
  • Time Task Matrix. Consultschema prenatale zorg voor de zwangere met een ongecompliceerde zwangerschap. (2015). KNOV
  • Consultschema prenatale verloskundige begeleiding. KNOV
  • KNOV-Standaard Prenatale verloskundige begeleiding. (2008). KNOV