In deze zwangerschapsweken heb je ongeveer iedere vier weken een afspraak bij je verloskundige. Tijdens deze afspraken kunnen eventuele klachten, al jouw vragen en die van jouw partner worden besproken.

Bij iedere controle wordt je bloeddruk gemeten en naar het hartje van je baby geluisterd via een doptone.

Het begin van de ontwikkeling van jouw kindje is gemaakt. Wat nu belangrijk is, is de groei van je kindje. De groei van jouw kindje wordt met echo’s beoordeeld, maar ook met de hand; het uitwendig onderzoek.
Tussen de 14 en 24 weken groeit jouw baarmoeder ongeveer vanaf het schaambeen tot aan je navel.
De verloskundige beoordeelt deze groei door aan de bovenrand van de baarmoeder te voelen. Op deze manier geeft een uitwendig onderzoek de verloskundige veel informatie over de groei van jouw kindje.

Bij 18 tot 20 weken zwangerschapsduur kan het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), beter bekend als de 20-wekenecho, worden gepland.

De 20-wekenecho is een medische echo, met het doel eventuele aangeboren afwijkingen op te sporen. Bij deze echo wordt jouw kindje dan ook van top tot teen nagekeken. Alle organen worden beoordeeld en wanneer er afwijkingen zichtbaar zijn, worden deze tijdens de echo benoemd.
Als er afwijkingen zichtbaar zijn, dan kun je voor verder onderzoek worden doorverwezen. Dit is het geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO), waarbij je kind opnieuw wordt nagekeken en een eventueel verder beleid wordt afgesproken.

Om een 20-wekenecho te mogen uitvoeren, moet de echoscopiste een extra diploma hebben behaald. Daarom vindt deze echo vaak in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd echocentrum plaats.

In de blog van verloskundige en echoscopiste, Everdien Feddes, wordt verder ingegaan op de inhoud van de 20-wekenecho.

De 20-wekenecho wordt iedereen aangeboden en deze wordt ook vergoed door je zorgverzekering. Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om deze 20-wekenecho te laten doen. Het is een recht, geen plicht.

Eén van de veranderingen die in deze periode kunnen plaatsvinden zijn de ‘kindsbewegingen’. Al vanaf 7 weken is jouw kindje beweeglijk in jouw buik, dit heb je op de echo’s waarschijnlijk al mogen waarnemen.
De meeste vrouwen voelen hun kindje bij ongeveer 16-20 weken voor de eerste keer bewegen. Vaak worden deze bewegingen als ‘belletjes’ of ‘vlinders in de buik’ omschreven.

De bewegingen van jouw kindje zullen krachtiger worden. Tot een termijn van 28 weken, ontwikkelt jouw kindje zijn/haar eigen ritme en kunnen deze bewegingen onregelmatig blijven.

Voel jij jouw kindje nog niet goed of onregelmatig, wees niet ongerust en geef je kindje de tijd om zijn/haar ritme te ontwikkelen.

Liefs, Demi
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

  • Concept Leidraad Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). (2018). Versie 3.0. NVOG
  • Time Task Matrix. Consultschema prenatale zorg voor de zwangere met een ongecompliceerde zwangerschap. (2015). KNOV
  • Consultschema prenatale verloskundige begeleiding. KNOV
  • KNOV-Standaard Prenatale verloskundige begeleiding. (2008). KNOV
  • Praktische verloskunde
    Marianne Prins, Jos van Roosmalen, Sicco Scherjon, Yvonne Smit, Houten, Nederland 2014
    Bohn Stafleu van Loghum
  • De Verloskundige. Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen. KNOV.