Alle praktijken delen hun controles net iets anders in. Hieronder vind je in grote lijnen hoe jouw controles bij de verloskundige zullen lopen.

 • 8-9 weken zwangerschap:

Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt, mag je de verloskundige bellen voor een afspraak. In de meeste praktijken is het zo dat je rond de 8ste of 9e zwangerschapsweek mag langskomen voor het maken van een zogenaamde vitaliteitsecho. Bij deze echo wordt een goede zwangerschap vastgesteld.
Vaak wordt deze echo vaginaal gemaakt, omdat de baarmoeder nog achter het schaambotje zit en daarom via een uitwendige echo lastig waar te nemen is. Voor 8-9 weken een echo laten maken geeft vaak een onduidelijk echobeeld, bijvoorbeeld een nog niet kloppend hartje. Hierdoor kun je juist onzeker worden, om deze reden is de termijn van 8-9 weken bepaald.
Belangrijk om te weten is dat de echo-opleiding niet hetzelfde is als de opleiding tot verloskundige. Niet alle verloskundige praktijken bieden daarom echo’s aan.
Een ander belangrijk puntje ten aanzien van de vitaliteitsecho is dat deze niet door de verzekering wordt vergoed. De kosten van deze echo zijn voor eigen rekening.
Het is dan ook je eigen keuze of je deze echo wil laten maken.

Je wordt tijdens de eerste kennismaking uitgenodigd voor een gesprek over de screeningsmogelijkheden om chromosomale afwijkingen bij jouw kindje vast te stellen. Denk hierbij aan het:

 • Syndroom van Down
 • Patausyndroom
 • Edwardssyndroom
 • Intake en termijnecho bij 10-11 weken:

Bij een verwachte termijn van 10-11 weken zwangerschap, word je door de verloskundige uitgenodigd voor een intakegesprek en voor het maken van de zogenaamde termijnecho. Omdat alle kindjes tot een termijn van 12 weken hetzelfde groeien, wordt voor deze termijn het kindje echoscopisch opgemeten om de definitieve zwangerschapstermijn en uitgerekende datum te bepalen.

Lees hier meer over de termijnecho

Rond deze termijn heb je ook een intakegesprek bij de verloskundige. Het doel van dit gesprek is dat de verloskundige een goed en compleet beeld krijgt van de situatie en gezondheid van de aanstaande ouders.
Met andere woorden: het intakegesprek bij de verloskundige is een risico-selectie. Ben je een laagrisico zwangere, dan blijf je onder zorg bij de eerstelijnsverloskundige. Krijg je een tweeling, heb je een aandoening of complicaties bij een eventuele vorige zwangerschap gehad, dan bestaat er de kans dat je wordt doorverwezen naar de tweedelijns zorg. Om deze intake goed en gestructureerd te laten verlopen, stelt de verloskundige een aantal vragen. Voorbeelden van deze vragen zijn:

 • Ben je over het algemeen gezond?
 • Ben je langdurig bij een medische specialist onder behandeling geweest, zo ja waarvoor?
 • Ben je wel eens geopereerd, zo ja hoe reageerde je op de narcose?
 • Heb je allergieën?
 • Gebruik je medicatie?
 • Hebben jouw ouders/broers/zussen één van de volgende aandoeningen: Hoge bloeddruk, suikerziekte, aangeboren afwijkingen of heupafwijkingen?
 • Hoe ziet jouw verloskundige geschiedenis eruit (vorige zwangerschappen/bevallingen)?

Bij de eerste afspraak krijg je een laboratoriumformulier mee om bloed te laten prikken. Bij dit bloedonderzoek wordt gekeken naar je bloedgroep, je ijzergehalte en -voorraad, je suikerwaarden, bepaalde infectieziekten en als je niet alle kinderziektes hebt gehad, worden deze ook mee bepaald. Tijdens de volgende controle worden deze bloeduitslagen besproken.
Sommige verloskundige praktijken nemen zelf bloed af in de praktijk, maar vaak moet je naar een prikpost in de buurt.

Lees hier meer over de eerste controle bij de verloskundige en over het bloedonderzoek

 • 14-24 weken:

In deze zwangerschapsweken heb je om de 4 weken een afspraak bij de verloskundige. Tijdens deze afspraken kunnen eventuele klachten en vragen worden besproken. Daarnaast wordt je bloeddruk gemeten en naar het hartje van je baby geluisterd via een doptone.

20-wekenecho, bij 18-20 weken Rond deze termijn wordt het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) gedaan, beter bekend als de 20-wekenecho.
Omdat de echoscopiste een extra diploma moet hebben behaald om de SEO te mogen uitvoeren, vindt dit onderzoek vaak in een echocentrum of in het ziekenhuis plaats.
Tijden de SEO wordt je kindje van top tot teen nagekeken. Alle organen worden beoordeeld en wanneer er afwijkingen zichtbaar zijn, worden deze ook tijdens de echo benoemd. Als er afwijkingen gevonden worden dan wordt verder onderzoek verricht. De SEO wordt iedereen aangeboden en wordt ook vergoed door je verzekering, maar het is niet verplicht om de SEO te laten doen. 

 

 • 24-30 weken:

In deze zwangerschapsweken heb je om de 3 weken een afspraak bij de verloskundige. Tijdens deze afspraken kunnen eventuele klachten en vragen worden besproken. Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten en naar het hartje van je baby geluisterd. Vanaf deze termijn wordt ook de buik gemeten met een centimeter en de hoogte van de baarmoeder bepaald met het zogenaamde uitwendige zwangeren onderzoek. Zo heeft de verloskundige twee meetpunten die ze elke controle uitvoert en kan vergelijken om de groei van je kindje in de gaten te houden.

24 weken Als je een verhoogde kans hebt op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes krijg je bij 24 weken opnieuw een laboratoriumformulier mee. Hiermee moet je een suikertest gaan doen; de Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT). Deze test gaat als volgt; je gaat nuchter naar het ziekenhuis en hier wordt bloed afgenomen. Dan krijg je een suikerdrankje dat je op moet drinken. Na een en twee uur wordt opnieuw bloed afgenomen. Hierin kan worden gemeten hoe jouw lichaam met suikers omgaat. Als deze waarden afwijkend zijn, dan wordt gesproken van zwangerschapsdiabetes. De uitslag wordt via de telefoon of bij de volgende controle met je besproken.
27 weken Iedereen heeft een verschillende bloedgroep, wanneer in het begin van de zwangerschap jouw bloed wordt onderzocht wordt deze meebepaald. Daarnaast zijn er zogenaamde ‘Rhesusfactoren’. Wanneer jij Rhesus-D- of Rhesus-c-negatief bent,  moet je bij 27 weken bloed laten prikken om te kijken of het kindje in je buik positief of negatief voor deze rhesusfactor is. Wanneer jouw kindje rhesus-D- of rhesus-c-positief is, bestaat de kans dat jullie bloed elkaar niet kan verdragen wanneer deze met elkaar in aanraking komt bij bijvoorbeeld de bevalling.
Mocht jouw kind rhesus-D-positief zijn, dan krijg je bij 30 weken zwangerschap een prik bij de verloskundige, anti-D. Deze prik zorgt ervoor dat jouw bloed het bloed van jouw kind niet aanvalt wanneer deze met elkaar in aanraking komt.

 

 • 30-36 weken:

In deze zwangerschapsweken heb je om de 2 weken een afspraak bij de verloskundige. Tijdens deze afspraken kunnen eventuele klachten en vragen worden besproken. Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten en naar het hartje van je baby geluisterd. Vanaf deze termijn wordt ook de buik gemeten met een centimeter en de hoogte van de baarmoeder bepaald met het zogenaamde uitwendige zwangeren onderzoek. Zo heeft de verloskundige twee meetpunten die ze elke controle uitvoert en kan vergelijken om de groei van je kindje in de gaten te houden.

30 weken Bij 30 weken zwangerschap is je hemoglobinegehalte (Hb) in je bloed het laagst. Dit wordt dan ook nogmaals geprikt om te kijken of je Hb-gehalte nog een boost nodig heeft voor de bevalling. Sommige praktijken doen dit zelf met een vingerprik en andere praktijken laten dit doen bij een bloedprikpost.

Wanneer je Hb-gehalte te laag is (lager dan 6,3 mmol/L), zal je ijzerdrankjes/ ijzerpillen of ijzermedicatie geadviseerd krijgen van je verloskundige.

 

34 weken Tijdens deze controle bespreek je met de verloskundige hoe de bevalling eruit zou kunnen zien. Je krijgt de verschillende mogelijkheden van het begin van de baring te horen en daarbij krijg je ook belinstructies.
Ook is hierbij de mogelijkheid om een eventueel geboorteplan te bespreken. Een geboorteplan bestaat uit antwoorden op vragen zoals;-        Wie zal er bij jouw bevalling zijn?

–        Waar wil je het liefst bevallen?

–        Hoe wil je omgaan met de pijn?

–        Heb je speciale wensen?

Als de situatie het toelaat, kan de verloskundige met deze wensen rekening houden.
Het kan fijn zijn om over deze vragen voor de bevalling al eens na te hebben gedacht, maar een geboorteplan maken is niet verplicht.

 

 

 • 37 weken tot de bevalling:

In verloskundige woorden ben je nu à term! Dit betekent dat je mag gaan bevallen na een normale zwangerschapsduur. In deze zwangerschapsweken heb je iedere week een afspraak bij de verloskundige. Je bloeddruk wordt nog steeds gemeten en er wordt naar het hartje van je kind geluisterd. Ook wordt vanaf nu gevoeld naar de indaling. Indaling is hoe diep het hoofd van je baby in jouw bekken zit.  Dit is belangrijk om te weten als je vliezen zouden breken. Je verloskundige zal je hier meer over vertellen. Nu is het afwachten maar!

 

 • Na de bevalling:

Tijdens je kraambed komt de verloskundige een aantal keer bij je langs. Je bespreekt met haar hoe het met jou en je pasgeboren kindje gaat. Zo kun je het hebben over de voeding van je kind, stuwing in de borsten, buikpijn, bloedverlies, eventuele hechtingen en andere klachten.
De eerste 8-10 dagen na de bevalling heb je een kraamverzorgster in huis die jou helpt met je eigen verzorging, de verzorging van je baby en eventuele andere taken. De kraamverzorgster houdt ook goed jouw gezondheid en die van je baby in de gaten en raadpleegt bij eventuele ongerustheden je verloskundige.
Ook wordt in de kraamperiode je bevalling goed nabesproken en worden al je vragen beantwoord.

 • 6 weken na de bevalling:

Het is alweer tijd voor je nacontrole. Tijdens deze controle praat je over hoe het met jou en je kindje gaat. Als er nog problemen zijn met voeding of andere verloskundige onderwerpen, worden deze uiteraard besproken. De verloskundige zal aan je buik voelen om te bepalen of je baarmoeder weer goed herstelt is en of je bijvoorbeeld weer zou mogen gaan sporten.  Ook worden eventuele anticonceptiemogelijkheden besproken. Tot slot bespreek je hoe je de zorg van jouw verloskundigen hebt ervaren.

Liefs,
Demi

Verloskundige i.o.

Bronnen:

 • Praktische verloskunde
  Marianne Prins, Jos van Roosmalen, Sicco Scherjon, Yvonne Smit,
  Houten, Nederland 2014
  Bohn Stafleu van Loghum
 • KNOV Time Task Matrix