Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van bloedarmoede. Bij bloedarmoede is het hemoglobine (Hb) verlaagd. Hemoglobine zit in de rode bloedcellen en is nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Bij bloedarmoede vervoert je bloed dus minder zuurstof. Sommige vrouwen merken hier niks van, anderen hebben last van vermoeidheid of duizeligheid. Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de zwangerschap zelf de oorzaak. Andere oorzaken zijn: ijzertekort, vitaminetekort en een bloedziekte (zoals sikkelcelanemie of thalassemie).

Je hebt een verhoogde kans op bloedarmoede als je:

  • tiener bent.
  • binnen een jaar na de geboorte van je vorige kind weer zwanger bent.
  • als je vegetarisch of veganistisch eet. als je weinig groenten eet.
  • als je zwanger bent van een meerling.
  • als je zelf of je ouders niet uit Noord-Europa komen.
  • als je de bloedziekte sikkelcelanemie of thalassemie hebt.

De verloskundige controleert het hemoglobinegehalte standaard bij de eerste controle, bij 30 weken zwangerschapsduur en bij vrouwen met een verhoogd risico op bloedarmoede ook bij 20 weken zwangerschapsduur. Als het hemoglobinegehalte te laag is moet je vaak ook nog bloed laten prikken om de ijzervoorraad te controleren (dit noemen ze MCV). Afhankelijke van deze bloeduitslagen wordt er ijzermedicatie voorgeschreven, wordt je doorverwezen naar de huisarts voor verder onderzoek of wordt er niks gedaan.

Je kunt bloedarmoede niet altijd voorkomen, maar dit zijn tips die kunnen helpen:

  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Eet voldoende fruit (2 stuks per dag).
  • Eet ijzerrijke voeding: volkorenproducten, zilvervliesrijst, vlees, vis, eieren, bonen, linzen,  spinazie, andijvie, broccoli, courgette, doperwten, tomatenpuree, appelstroop, gedroogd fruit en noten.
  • Drink geen melkproducten tijdens de maaltijd (maar neem deze tussen de maaltijden door).
  • Probeer een bron van vitamine C bij je maaltijd te nemen (dit bevorderd de opname van ijzer) zoals koolsoorten (bijv. rode kool), citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Bronnen
– KNOV. Ziektes en kwaaltjes. Geraadpleegd, op 6 mei 2017, van http://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/19/ziektes-en-kwaaltjes/
– Elburg, J. van. & Hylkema, J. (2006) Appelstroop & tepelkloof: preventie en advies tijdens zwangerschaps- en kraambedongemakken. Meppel, Nederland: Uitgeverij Flores V.O.F.
– Heineman, M.J., Evers, J.L.H., Massuger, L.F.A.G. & Steegers E.A.P. (2012) Obstetrie en gynaecologie. Amsterdam, Nederland: Reed Business.
– Prins, M., Roosmalen, J. van., Scherjon, S. & Smit, Y. (2014) Praktische Verloskunde. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.