In het verleden ben je een keer bevallen via een keizersnede. Je bent nu weer zwanger en gaat straks bevallen. Mogelijk heb je al nagedacht over de manier van bevallen: weer een keizersnede of vaginaal? Samen met je gynaecoloog bespreek je de kans op een succesvolle vaginale bevalling. Je bespreekt je eerdere ervaringen en je persoonlijke wensen. In Nederland kiest 3 op de 4 vrouwen voor een vaginale bevalling. De totale kans op complicaties is kleiner bij vrouwen die vaginaal bevallen. Bij gemiddeld 70- 75% van de vrouwen die dit probeert lukt dat ook.

Het afwegen van verschillende voor- en nadelen kan lastig zijn. Ieders situatie is uniek. In de praktijk is het vaak een persoonlijke beslissing. Dat heeft ook te maken met de reden waarom je met de keizersnede bevallen bent en of je al eerdere kindjes vaginaal hebt gebaard.

Maar wat je ook kiest, beide methoden zijn veilig. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De kans op ernstige complicaties is klein. In de Nederlandse situatie wordt de voorkeur gegeven aan een ziekenhuisbevalling als je al ooit per keizersnede bent bevallen. Als dit niet lukt, wordt er alsnog een keizersnede gedaan. Bij een vaginale bevalling maak je de ‘gewone geboorte’ van jouw kind mee en mag je vaak snel het ziekenhuis verlaten.

Bij een geplande keizersnede wordt de baby geboren via een geplande operatie rond de 39 weken. Een operatie heeft altijd risico’s, zoals: een hoger risico op trombose, infectie en bloedingen. Na 3-4 dagen mogen jullie naar huis.

Er wordt gestreefd om tijdig tijdens de zwangerschap samen met jouw gynaecoloog een voorlopige keuze te maken. Uiteraard kunnen zich later in de zwangerschap nog veranderingen voordoen die de keuze kunnen veranderen. Dit betekent dat de manier van bevallen, indien nodig, tussen de 38 en 40 weken wederom met jou besproken zal worden. Als de weeën eerder beginnen dan krijg je de keizersnede eerder of probeer je het toch vaginaal. Lees hier hoe je de start van de bevalling kunt herkennen.

Liefs, Tisha
Verloskundige i.o.

Bronnen
(2016). Bevallen na een eerdere keizersnede. Geraadpleegd op 12 november 2018, van https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2018/02/Bevallen-na-een-eerdere-keizersnede.pdf

De Gynaecoloog. (z.d.). Bevallen na een eerdere keizersnede. Geraadpleegd op 12 november 2018, van https://www.degynaecoloog.nl/samen-beslissen/keuzehulpen/bevallen-eerdere-keizersnede/