Je hoort het vast wel vaker; “mijn dochter zat na één week alweer op haar geboortegewicht!” Of: “mijn zoontje viel juist heel veel af!” Waardoor komt het dat je kindje afvalt na de geboorte? Wat kun je er zelf aan doen? En, is het erg?

Waar komt het door?
In principe vallen (bijna) alle kinderen af na de geboorte. Dit hoort erbij. Baby’s vallen af als gevolg van plassen, ontlasting, zichzelf warm moeten houden en ademen. Hele normale dingen dus.

Wat is normaal?
Gemiddeld valt een kindje zo’n 5-7% van zijn geboortegewicht af. Weegt je kindje bij de geboorte 3200 gram, dan “mag” het dus 160-224 gram afvallen. Deze daling in het gewicht kan tot de 5e dag na de bevalling aanhouden. De kraamverzorgster en de verloskundige houden goed in de gaten hoeveel % je kindje afvalt. Inmiddels is er weer een nieuwe richtlijn ontwikkelt die niet zozeer kijkt naar de percentages, maar naar lijnen; deze lijnen geven aan wat de grenzen van ‘normaal’ zijn. Deze nieuwe richtlijn is nog niet in het hele land ingevoerd. Wel wordt er al veel met de iGrow-app gewerkt.

Wat verdient extra aandacht?
Valt het 7% of meer af (of zit het op de een- na- onderste lijn in de grafiek), dan kan het verstandig zijn om wat meer voedingen te gaan geven; dit kan in de vorm zijn van meer kolven of een beetje kunstvoeding geven. In enkele gevallen valt een kindje 10% of meer (onderste lijn in de grafiek) af en dan is het noodzakelijk dat de verloskundige overlegt met de kinderarts of dat jullie kindje gezien wordt door de kinderarts. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het kindje onvoldoende voeding binnenkrijgt of het niet goed kan omzetten naar energie. Dit zal afhangen van de situatie.

Wat kun jij doen?
Het is altijd belangrijk om je kindje goed warm te houden, maar nog meer wanneer het veel afvalt. Zorg er daarom voor dat je goede kruiken thuis hebt (liefst metalen heetwaterkruiken) en het niet te koud is in huis (liefst tussen de 16-18 graden Celsius).

Zorg daarnaast voor voldoende rust tijdens de voedingen. Dit is belangrijk voor zowel borst- als flesvoeding.

Op geboortegewicht
Een baby moet binnen 2 weken op zijn of haar geboortegewicht zitten. Het kan dus voorkomen dat je kindje nog niet op geboortegewicht zit als de verloskundige en de kraamverzorgster voor de laatste keer komen. Het is goed om te weten dat het consultatiebureau de groei van jullie kindje verder zal gaan vervolgen. Vaak zijn er ook weegmomenten op het consultatiebureau waar je kunt binnenlopen. Ga ook pas met je kindje naar buiten als het op geboortegewicht zit en jij je zelf ook goed voelt!

Liefs, Tessa
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Prins, M., Roosmalen, J. v., Scherjon, S., & Smit, Y. (2014). Praktische verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
www.veiligheid.nl
Lonkhuijsen, M. v., & Roon-Immerzeel, A. d. (2018). Nooit meer onnodig bijvoeden. Nieuwe gewichtscurve bevordert fysiologische groei. Tijdschrift voor verloskundigen.