Het is normaal dat tijdens de zwangerschap je afscheiding toe neemt. Vooral aan het einde van je zwangerschap wordt je afscheiding meer en dunner. De oorzaak hiervan is de verhoogde doorbloeding van het bekkengebied en de vagina. Als het vocht continu doorloopt of als een ‘plonsje’ vocht verliest dan kan het zijn dat je vliezen gebroken zijn (lees: gebroken vliezen). Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, je last hebt van pijn, jeuk of een branderig gevoel.

Tips om een schimmelinfectie te voorkomen:

  • Zorg voor een goede hygiëne.
  • Gebruik geen zeep
  • Gebruik geen inlegkruisjes.

Liefs, Sanne
Verloskundige

Bronnen
KNOV. Ziektes en kwaaltjes. Geraadpleegd, op 6 mei 2017, van http://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/19/ziektes-en-kwaaltjes/
Elburg, J. van. & Hylkema, J. (2006) Appelstroop & tepelkloof: preventie en advies tijdens zwangerschaps- en kraambedongemakken. Meppel, Nederland: Uitgeverij Flores V.O.F.
Heineman, M.J., Evers, J.L.H., Massuger, L.F.A.G. & Steegers E.A.P. (2012) Obstetrie en gynaecologie. Amsterdam, Nederland: Reed Business.
Prins, M., Roosmalen, J. van., Scherjon, S. & Smit, Y. (2014) Praktische Verloskunde. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.