Na negen maanden wachten, is het wachten voorbij. Je hebt een baby gekregen en binnen de kortste keren moet je lichaam terugkeren naar zijn normale staat…..toch?

Hieronder staat een overzicht van wat er postpartum (de periode van de eerste paar weken na de geboorte) met je lichaam gebeurt.

Borsten
Je borsten zijn groter. Binnen drie dagen na de bevalling zitten de borstklieren vol met melk. Je kunt verwachten dat je borsten met één tot twee cupmaten groter worden, maar ga ook niet aan ze wennen.

Rooskleurige gloed
Je bent misschien gezegend met een rooskleurige gloed tijdens de zwangerschap of misschien heb je wat puistjes gehad. Het is allemaal dankzij die extra hormonen. Het goede nieuws: na de bevalling begint dit beter te worden naarmate je hormonen opnieuw in balans komen. Als jij een zwangerschapsmasker hebt, zal dit langzaam vervagen. Het kan tot twaalf maanden duren, maar de verkleuring zal volledig verdwijnen, zolang je je huid beschermt met zonnebrandcrème SPF 30 of hoger.

Grotere schoenmaat
Als je voeten plotseling je favoriete paar schoenen ontgroeiden tijdens de zwangerschap, schrik dan niet. Naarmate wij ouder worden, worden onze voeten platter en kunnen ze groter worden. Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast en daarom ga je mogelijk een schoenmaat omhoog. Er zijn belangrijke hormonale veranderingen en veranderingen in de vochthuishouding die tijdens de periode na de bevalling optreden. Zie het als het perfecte excuus om die leuke schoenen te kopen die je zo graag wil.

Navel
Je groeiende zwangere buik heeft mogelijk het uiterlijk van je navel veranderd. Voor veel zwangere vrouwen springt de navel naar buiten door de druk van de baarmoeder erachter. Na de bevalling, als de baarmoeder krimpt, gaat de navel weer naar binnen. In de meeste gevallen duurt dit ongeveer zes weken.

Toiletgang
Als je sinds je bevalling obstipatie hebt gehad, weet je hoe oncomfortabel dat kan zijn. Zwangerschapshormonen kunnen het maag-darmstelsel vertragen, evenals pijnstillers. Er wordt geadviseerd om voldoende water te drinken en vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groente en volkorenproducten te eten.

Haar
In jouw haarborstel zitten meer haren dan normaal. Dankzij de stress van de bevalling en een toename in het hormoon oestrogeen, kun je wat haaruitval verwachten. Omdat haren op onze hoofden groeien in cycli van 90 dagen, treedt haaruitval drie maanden na de bevalling op. Als je borstvoeding geeft, wanneer de oestrogeenspiegel laag is, kan dit zelfs langer duren. Als je gestopt bent met borstvoeding geven, groeit je haar terug.

Urineverlies
Je lacht of niest te hard en je denkt misschien dat je je ondergoed moet verwisselen. Postpartum zijn je bekkenbodemspieren verzwakt, waardoor je urine lekt. Dit kan zes maanden of langer na de bevalling blijven aanhouden. Om dit ongemak te verlichten, is het advies om je bekkenbodemspieren te trainen en indien dit niet voldoende werkt contact op te nemen met een bekkenbodemfysiotherapeut/specialist. Lees hiermeer over ongecontroleerd urineverlies.

Winderigheid
Misschien heb je na de bevalling gemerkt dat je meer last hebt van winderigheid. Net als bij urineverlies heeft het te maken met veranderingen de bekkenbodemspieren en kan het doen van bekkenbodemoefeningen goed zijn.

Al deze veranderingen hebben uiteindelijk wel iets moois opgeleverd: jullie kindje!

Liefs, Tisha
Verloskundige i.o.

Bronnen

  • KNOV
  • Fitpregnancy