Een ouder worden kan je het gevoel geven dat je in een hele andere wereld terecht komt. De dagen en nachten zijn anders, je hoort andere geluidjes en ruikt andere geurtjes. Heel veel andere ouders zijn jullie voorgegaan en kunnen zich niet meer anders voorstellen. Hieronder staan 7 dingen om je hierop voor te bereiden.

Baby- en kinderspullen
Luiers, autostoelen en kinderwagens. Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door iedereen die jou vertelt wat je nodig hebt voor de baby. En dan het enorm aantal keuzes wat beschikbaar is van elk product. Het is goed om vooraf een beetje onderzoek te doen. Hoewel bepaalde spullen noodzakelijk zijn, zijn andere producten geen musthaves. Houd rekening met de spullen die om veiligheidsredenen niet geadviseerd worden.

Gezondheid van de baby
Als je een zorgverzekering hebt, zoek dan uit wanneer en hoe jij jouw baby daaraan toevoegt en of het de gezondheidszorg van jouw baby voldoende dekt. Probeer daarnaast tegen het einde van de zwangerschap een huisarts voor je baby te kiezen.

Geldzaken
Babyspullen, kleding, luiers en de kinderopvang. Daarmee kunnen de financiën snel oplopen. Het plannen van deze uitgaven kan de financiële last verlichten. Daarnaast zijn er met komst van jouw baby veel beslissingen waar jullie over na moeten denken. Het lijkt soms nog zo ver weg, maar voor je het weet is de kleine er.

Maar….. samen met een prijskaartje brengt een baby ook belastingvoordelen. Vergeet ook niet die te lezen.

Waar heb ik recht op?
Iedere (werkende) zwangere heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. En met het ouderschapsverlof werk je tijdelijk minder, om meer aandacht te besteden aan je kindje tot 8 jaar. Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat je per week werkt.

Kinderopvang
Heb jij al nagedacht of je straks thuisblijft of weer aan het werk gaat? En of je een oppas of kinderopvang moet regelen? Het is goed om in de zwangerschap hierover na te denken. Elke optie heeft voor- en nadelen en elke keuze is voor iedereen anders. Je kunt lezen over de verschillende keuzes of anderen in de omgeving vragen naar hun ervaringen. Het is belangrijk dat jullie iets doen waar jullie je goed bij voelen.

Hoe je leven verandert
Het maakt niet uit hoeveel je leest of hoeveel je onderzoekt. Je kunt je niet helemaal voorbereiden op de zwangerschap, de bevalling en de baby. Het ouderschap is voor iedereen anders en je kunt niet voorspellen hoe het jou emotioneel en fysiek zal veranderen. Het is wel goed om vooraf de mogelijkheden te bekijken.

Pasgeborenen
Ze noemen de eerste baby de “oefenbaby” met een reden. Nieuwe ouders leren meestal in de praktijk. Hoewel je je niet op alles kunt voorbereiden, kun je natuurlijk wel de basis oefenen. Je zou bijvoorbeeld een keer bij een baby in jouw omgeving de verzorging kunnen doen of een keer in bad kunnen doen.

Binnenkort ben jij de professional van jouw eigen kind!

Liefs, Tisha
Verloskundige i.o.

Bronnen

  • Babycenter