Rhesusfactor

Rhesusfactor, ook een soort bloedgroep

De bloedgroepen die relevant zijn in de zwangerschap om te onderzoeken zijn de rhesus-D en rhesus-C. Deze worden ook erfelijk bepaald.

Rhesus D

Wanneer je rhesus D-positief bent, wil dit zeggen dat je zelf een eiwit op de bloedcellen hebt (rhesus) en dus geen antistoffen maakt tegen dat eiwit. Als je rhesus D-negatief bent heb je het eiwit niet en zul je alleen antistoffen maken wanneer je in aanraking komt met rhesuspositief bloed. Deze heb je dus niet van nature, in tegenstelling tot de ABO-bloedgroepen.

Rhesus D-positief: 85% van de zwangere vrouwen.
Rhesus D-negatief: 15% van de zwangere vrouwen.

Rhesus C

Hetzelfde als voor rhesus D geldt voor rhesus C, de percentages zijn iets anders.

Rhesus C-positief: 82% van de zwangere vrouwen.
Rhesus C-negatief: 18% van de zwangere vrouwen.

Waarom wordt het onderzocht?

Omdat bloedgroepen erfelijk bepaald zijn, kan het goed zijn dat je kindje een andere rhesusbloedgroep heeft dan jij zelf. Ongeveer 40% van alle vrouwen hebben na de bevalling (meestal weinig) bloed van de baby in hun circulatie. Dit komt doordat er soms tijdens de zwangerschap wat bloed van je kindje in jouw bloedsomloop terecht komt, of tijdens de bevalling. De medische term hiervoor is ‘foetomaternale transfusie’. Als jullie bloedgroepen overeen komen is dat geen probleem. Stel dat jij rhesus D-negatief bent en je kindje is rhesus D-positief; Als jouw lichaam merkt dat er ‘verkeerd’ bloed in je bloedsomloop is, zal het lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen de rhesusfactor. In een eerste zwangerschap kan dit nog niet veel kwaad, omdat je immuunsysteem pas na de bevalling echt grote hoeveelheden antistoffen zal aanmaken. In een volgende zwangerschap, heeft jouw immuunsysteem dit onthouden en kunnen de antistoffen voor bloedafbraak bij het kind zorgen. De antistoffen van jou zullen dan via de placenta naar de baby gaan en zorgen voor bloedarmoede. Dit is zeer zeldzaam.

Om dit te voorkomen, is de eerste stap bloedonderzoek naar jouw rhesusfactor.

Van alle rhesus D-negatieve zwangeren is ongeveer 60% zwanger van een kind dat rhesuspositief is. In 40% van de gevallen is er niets aan de hand.

Uitslag bloedonderzoek en de betekenis ervan:

  • Rhesus D-positief: geen maatregelen.
  • Rhesus D-negatief: met 27 weken wordt er opnieuw bloed geprikt om te kijken of je antistoffen hebt aangemaakt. Het is zeldzaam, <1% van alle rhesus negatieve vrouwen hebben antistoffen. Mocht dat zo zijn, krijg je extra onderzoeken. Als je 30 weken zwanger bent krijg je een injectie met antistoffen tegen rhesus D, om te voorkomen dat je ze zelf zal aanmaken (en zo je kindje te beschermen).
  • Rhesus C-positief: geen maatregelen.
  • Rhesus C-negatief: met 27 weken wordt er opnieuw bloed geprikt om te kijken of je antistoffen hebt aangemaakt. Mocht dat zo zijn, krijg je extra onderzoeken. Voor resus C bestaat er geen injectie.

Liefs, Floor
Verloskundige (i.o.)

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken